16. november 2012

Langpang – Martini Henry fra IMA-USA.


Jeg har fundert lenge på å bestille meg enn Martini Henry fra USA. Jeg har sett på andre alternativer men det er ingen som er i nærheten på pris her til lands. Martini Henry er en rifle som har interessert meg lenge, og til sist tok havesyken overhånd og jeg bestilte en, og siden jeg først skulle bestille en ville broren min ha en også. Jeg bestilte en Martini Henry IV «untouched» og han en Martini Henry Francotte «untouched». Etter en ganske kort ventetid var det en pakke til meg på den lokale matbutikken. Den var lang og vanskelig å få inn i bilen men det gikk nå da på ett vis. Vel hjemme var det dette som ble pakket ut av esken.

To rifler smurt inn i fett eller kanskje en form for olje? Martini Henry IV modellen var smurt inn i noe som kunne ligne på vaselin, mens på Francotten var det noe som kanskje en gang i tiden hadde vært dyre-fett  Det var ganske mange lange stive hår på denne, men det som var hadde ihvertfall tørket inn for mange, mange år siden. Dette var ikke bra da den nok har rustet en god del på grunn av dette. Men jeg fikk da løsnet alle delene og fått tørket av dette fettet på dem begge to. Det var to ganske like, men samtidig veldig forskjellige rifler som kom frem.

Den største forskjellen ligger i mekanismen. Det er ganske mye enklere å få ut mekanismen på Francotten  da mekanismen der sitter i en slags ramme.

De forskjellige riflene hadde forskjellige skader og mangler, slik som du kan se på bildene her.
Kort fortalt var stokken på Francotten knekt nesten tvers igjennom. MK IVen hadde en sprekk på toppen av stokken. Francotten manglet en del, og siktet var ganske bøyd. Siktet har jeg ikke fått til å bli bra selv med ganske mye arbeid. Og bakre løpsbånd på Francotten var ganske rustent. Nesten av.
Det var ganske stor forskjell på mengden rust på de to løpene.

Den nederste på bildet med løpene er Francotten.  Ganske stor forskjell, så om du får lyst til å kjøpe en for å skyte med, anbefaler jeg å gå for en MK IV.
Alt i alt er jeg meget fornøyd med kjøpet, når man tar hensyn til prisen, selv om jeg kanskje skulle ønske Francotten var i litt bedre stand. Kanskje det blir en Gahendra en gang i fremtiden?